Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finanţe, este dezamăgit de faptul că Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare, condiţie pentru a putea primi asistenţă financiare de urgenţă din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional.
În aceste condiţii, nu se ştie dacă băncile din Cipru se vor mai deschide, a declarat Schaeuble, într-un interviu acordat canalului de televiziune ZDF, citat de Agerpres.
În prezent, toate băncile din Cipru sunt închise şi ar urma să se deschidă joi.
În opinia ministrului german, Cipru nu are pe cine să dea vina pentru „situaţia gravă” în care se află.
Programul de asistenţă financiară în valoare de 10 miliarde de euro propus de zona euro şi Fondul Monetar Internaţional prevedea o impozitare fără precedent de până la 9,9% a depunerilor bancare de peste 100.000 de euro.
Iniţial, creditorii internaţionali au cerut şi o impozitare cu 6,75% a depunerilor bancare sub 100.000 de euro, însă în faţa nemulţumirii ciprioţilor au acceptat să nu taxeze aceste depuneri.
Duminică, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat că respingerea acordului cu FMI şi UE ar putea duce la falimentul ţării şi la ieşirea ei din zona euro.
Cu toate acestea, măsura de taxare a depozitelor bancare nu a beneficiat de sprijinul deputaţilor, 36 dintre ei votând împotrivă, în timp ce 19 s-au abţinut.
Mai multe mii de manifestanţi care s-au adunat în faţa sediului Parlamentului şi-au exprimat satisfacţia pentru acest vot.
Preşedintele Anastasiades a declarat, marţi, unui post de televiziune că există un plan de rezervă pentru situaţia respingerii taxei.
Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finanţe, este dezamăgit de faptul că Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare, condiţie pentru a putea primi as