Marele actor nu e deloc fițos, Sinceritatea din priviri îi conduce fiecare gest, slobozindu-i cuvintele cu care ne îmbată. „Prididind” printre vasele de bucătărie, e la fel de unic ca și pe scenă. A gătit cu drag pentru cititorii Evenimentului culinar Sursa: MARIAN ILIE
Greu de imaginat că Marius Manole, incontestabil unul dintre cei mai importanţi actori ai teatrului românesc dintotdeauna, după ce coboară de pe scenă se duce acasă şi se apucă de gătit. Şi totuşi, este pasionat de arta culinară. Vine de la Iaşi şi ne-a desfătat cu o reţetă de pârjoale moldoveneşti à la Marius Manole.
Un OM sincer
Ne-am întâlnit în Centrul Vechi al Bucureştiului, la restaurantul „Lacrimi şi sfinţi” al lui Mircea Dinescu. Marius Manole s-a instalat imediat în bucătărie, cu dezinvoltură, şi cu mult umor a început să-mi povestească de ce şi cum a ajuns el pasionat de gătit. „Eram sărac, ca orice student... şi n-aveam bani să mănânc la restaurant. Am plecat de acasă la 20 de ani, iar până atunci, cum eram singur la părinţi, am fost destul de răsfăţat. Nu prea puneam mâna pe nimic. Şi cum ziceam, într-o seară, mi-era foame... Aşa că am sunat-o pe mama şi i-am zis că n-am ce să mănânc. Şi mama mi-a zis: „Fă-ţi!” Şi uite-aşa, ţin minte că eram la Focşani, m-am apucat să fac mâncare, cu mama la telefon. Şi am gătit pilaf. Nu mi-a ieşit foarte bun, dar a mers.”
„Bucate” din imaginaţie
În acest timp, Marius curăţă ceapa şi lăcrimează profund, taie verdeaţa şi o pune peste carnea tocată, jumătate de kilogram de vită şi jumătate de kilogram de porc, şi prepară cele mai gustoase pârjoale pe care le-am mâncat vreodată. Secretul lor, aşa cum spune el, ca de altfel al oricărui fel de mâncare, este să-ţi iei timp să le faci, să găteşti cu plăcere, să asculţi o muzică între timp, să guşti o gură de vin, ca la noi, în Moldova şi, mai ales, să nu te temi niciodată că ai greşit r