În doar doi ani preţul la alimente în Bistriţa-Năsăud aproape că s-a dublat, la unele dintre produse chiar triplându-se, după cum arată o statistică a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Bistriţenii spun că acum, în Postul Paştelui, cu greu fac faţă preţurilor mari din pieţe şi spun că vor cumpăra o cantitate mai mică de legume şi fructe, dat fiind faptul că veniturile le-au rămas aceleaşi ca şi în anii trecuţi.
Datele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale relevă faptul că în 2011, kilogramul de carne de porc era 11-12 lei, iar cel de vită 12-14 lei. Un an mai târziu, acelaşi kilogram de carne de porc costa 14 lei, iar unul de vită 15 lei, iar în 2013, un kilogram de carne de porc se vinde cu 16-18 lei, iar unul de vită cu 17-19 lei.
Situaţia se repetă şi în privinţa brânzeturilor. În 2011 un kilogram de brânzeturi proaspete se cumpăra cu 11 lei, iar unul de smântână cu opt lei. În 2012 preţul brânzeturilor a sărit de 12 lei, iar cel al smântânii de zece lei, iar în 2013 un kilogram de brânză se vinde cu preţuri între 18 şi 20 de lei, iar unul de smântână cu 12 lei. Doar la telemea se observă o scădere a preţului faţă de anii anteriori. Dacă în 2011 un kilogram de telemea putea fi cumpărat cu 15-20 de lei, acum preţul unui kilogram este de 12-15 lei.
Nici la legume situaţia nu diferă cu mult, mai ales că acum ne aflăm în Postul paştelui, mulţi dintre bistriţeni având intenţia să cumpere mai mult legume şi fructe. În 2011 un kilogram de cartofi costa un leu, în 2012 1,5 lei, iar acum se vinde cu preţuri între 2 şi 2,5 lei. La varză se observă cele mai mari scumpiri, un kilogram de varză ajungând în pieţe să coste şi patru lei, faţă de anul 2011 când se vindea cu 1,5 lei.
Bistriţenii pălătesc dublu şi pentru un kilogram de ceapă. În 2011 acesta se vindea cu 1,5 lei, iar acum rar se mai găsesc tarabe unde kilogramul de ceapă