Biroul de presă al Poliţiei Bihor a anunţat, miercuri, printr-un comunicat, trimiterea în judecată a unei grupări formate din 17 persoane şi 5 societăţi comerciale din Bihor, Sălaj, Mehedinţi şi Timiş care au prejudiciat bugetul de stat cu 3 milioane de euro.
Liderul grupării a fost Valentin Stănescu, 32 ani, din localitatea Strehaia, judeţul Mehedinţi. Acesta este acuzat că, în perioada 2010-2011, împreună cu alte 26 de persoane, a iniţiat şi a pus în funcţiune un circuit financiar şi comercial fictiv prin care, în schimbul unui comision cuprins între 5 şi 12%, emitea facturi care nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale.
Operaţiunile erau, de fapt, paravan pentru sume de bani delapidate de administratorii unor societăţi comerciale din judeţele Bihor, Sălaj şi Timiş, aşa-zise finanţatoare. Banii încasaţi erau restituiţi, în numerar, fără documente justificative.
Astfel firmele care beneficiau de facturi şi-au majorat cheltuielile şi, totodată, şi-au diminuat profitul, dar şi obligaţiile datorate bugetului de stat, se arată în comunicatul Poliţiei.
Doar prin intermediul unei singure societăţi din Bihor, administrate de orădeanul Florin Daniel Paşca, 34 de ani, au fost realizate transferuri bancare sau operaţiuni financiare în sumă totală de 2.886.424,38 lei de la 11 firme finanţatoare (dintre care 9 din Bihor şi câte una din Sălaj şi Timiş), prejudiciind astfel bugetul de stat cu peste 320.000 euro, reprezentând impozitul pe profit şi TVA.
Totodată, prin intermediul altor trei firme din Strehaia, controlate de membrii grupării, au fost realizate transferuri bancare în valoare totală de 7.306.900 lei, iar prin evaziune fiscală a fost creat un prejudiciu total de 7.060.576 lei (peste 1.500.000 euro).
Ulterior, din comisioanele astfel obţinute, membrii grupului au achiziţionat diverse bunuri mobile ori şi-au creditat propriile