De luna trecută, la Senat, se află o propunere legislativă privind moratoriul pentru amânarea executării silite a cetăţenilor persoane fizice din imobile cu destinaţia de locuinţă este la Senat, iar Camera Deputaţilor va fi cameră decizională. Proiectul de lege este iniţiat de deputatul PSD Bogdan Diaconu, iar printre susţinători se regăsesc şi doi deputaţi social-democtraţi constănţeni – Radu Babuş şi Mircea Titus Dobre.
Demersul parlamentarilor are la bază un situaţie realizată la finele anului trecut şi care confirmă faptul că peste 100.000 de români riscă să fie evacuaţi din locuinţe în urma contractării de credite sau alte tipuri de împrumuturi şi a imposibilităţii de a achita ratele. Acestora li se adaugă alţi români ce lociesc în peste 100.000 de locuinţe care pot fi executate silit de către firmele de insolvenţă sau cele de recuperare pentru datorii la întreţinere de peste 10.000 lei.
În opinia susţinătorilor propunerii legislative, amânarea evacuării acestor persoane pentru o perioadă de doi ani le-ar putea oferi şansa de a-şi reface situaţia financiară astfel încât să revină la normalitate. În caz contrar, familiile evacuate vor spori numărul persoanelor asistate social ceea ce va afecta bugetul asigurărilor sociale, ar avea un efect negativ asupra creditorilor şi nu numai, dar va înlesni şi creşterea insecurităţii, a complicaţiilor de sănătate etc.
În contextul prezentat, iniţiatorii propun instituirea unui moratoriu de amânare pentru doi ani în ceea ce priveşte aplicarea executării silite pentru debitorii care nu mai au în posesie un alt imobil cu destinaţia de locuinţă şi care îndeplinesc anumite condiţii. Totodată, la finalul perioadei respective, debitorul va fi obligat să reia achitarea datoriilor pentru care i se solicita evacuarea, iar pentru datoriile restante nu se va percepe altă dobândă decât cea prevăzută în contract, car