Guvernul a adoptat miercuri un memorandum vizând Mecanismul de Cooperare şi Verificare, documentul indicând modalităţile de realizare şi direcţiile de acţiune pe care România le va aplica sau sugera în raport cu Comisia Europeană, a declarat miercuri ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.
"Astăzi Guvernul României a adoptat un memorandum privitor la MCV, instituit în 2006, memorandum care, în substanţa lui, analizează de la înfiinţare condiţionalităţile, modalităţile de realizare şi direcţiile de acţiune pe care, în viitor, statul român le va aplica sau le va sugera pentru cooperare în raport cu CE", a anunţat Pivniceru. Informația apare și pe site-ul Guvernului.
Mona Pivniceru a susținut că, pe viitor, raportul pe Justiţie ar trebui să analizeze doar impactul noilor coduri, cel Penal şi cel de Procedură Penală.
Principalele declaraţii făcute de ministrul după şedinta de Guvern:
- Nu avem standarde şi criterii pentru realizarea condiţionalităţilor din MCV. Au fost adăugate noi elemente într-un mod unilateral. Nu a existat o cooperare. Statul Român a răspuns ractiv.
- Cel mai important aspect este lipsa de stabilitate a condiţionalităţilor. La fiecare raport s-au adăugat noi şi noi condiţionalităţi.
- Din 2007, au fost adăugate noi elemente. Spre exemplu: ce efecte vor avea noile coduri asupra sistemului judiciar.
- La fel de unilateral s-a impus în MCV unificarea jurisprudenţei. Postarea pe site a celor 2 milioane de hotărâri judecătoreşti reprezintă un efort bugetar destul de mare. Guvernul nu cred că are banii pentru aşa ceva. Nu cred că publicarea tuturor hotărârilor reprezintă unificarea practicii judiciare.
- Sunt sute de mii de dosare cu acelaşi obiect şi cu hotărâri similare. Trebuie publicate hotărârile importante.
- Obligaţia statului român a fost să înfiinţeze Agenţia Naţională de Integritate. De la an la an p