Inspectorii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu vor oferi, din 1 aprilie, audienţe în diferite localităţi din judeţul Sibiu, zone istorice, pentru informarea cetăţenilor privind intervenţiile pe care legea le permite în cazul clădirilor clasate ca monumente istorice.
Răzvan Pop, directorul Direcţiei Sibiu, a declarat că este un proiect pilot prin care se urmăreşte o mai bună informare a cetăţenilor proprietari de clădiri monumente istorice sau care locuiesc în zone istorice care doresc să reabiliteze clădirile.
“Ceea ce dorim să facem cu aceste puncte de lucru este de a-i ajuta pe cetăţenii care sunt proprietari pe imobile aflate în zona de protecţie sau fiind protejate sau fiind monument istoric în sine de-a respecta legea în momentul în care îşi doresc să facă intervenţii asupra respectivelor imobile. Că vor să schimbe un geam, că vor să schimbe şarpanta, că vor să mansardeze, ei au nevoie de avizul Direcţiei de Cultură, dacă sunt în zonă protejată”, a spus Răzvan Pop.
Inspectorii vor fi, astfel, prezenţi în fiecare lună la sediile primăriilor, audienţele find anunţate iniţial.
Au fost alese primării din localităţile care se află la depărtare de municipiile Sibiu şi Mediaş.
“Am mers pe structura pe care a propus-o Consiliul Judeţean Sibiu, de împărţire a judeţului în cele cinci zone. Vom deschide petru Mărginimea Sibiuui, la Poiana Sibiului, pentru Ţara Secaşelor, la Apoldu de jos. Vom deschide la Biertan pentru zona Târnavelor, la Agnita pentru Valea Hartibaciului şi la Cisnădie sau Avrig, nu ne-am hotărât încă, pentru Ţara Oltului”, a declarat Răzvan Pop.
Un alt birou va fi deschis la Mediaş doar pentru locuitorii municipiului.
“Practic, încercăm să venim în întâmpinarea cetăţenilor pentru că sibianului îi este mult mai