In noul numar al revistei bacauane de cultura si atitudine “Plumb” ce apare la Bacau sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania (nr. 72 / martie 2013), profesorul, criticul literar si publicistul Grigore Codrescu pune punct final analizei volumului “De ce este Romania altfel?”, semnat de istoricul Lucian Boia, dupa ce in episodul anterior, formulase o serie de aprecieri generale axate cu precadere asupra epocii vechi din istoria noastra.
De aceasta data, Grigore Codrescu se apleaca mai aproape de “ideatia textului”, observand ca “unele enunturi par cam grabite si asezate astfel incat textul sa curga direct spre teze anticipate”, iar unele omisiuni cu caracter istoric, judecata uneori prea aspra a istoricului bucurestean, “conduc in unele capitole la constatari triste, dar mai ales cam nedrepte pentru romani”.
Toate aspectele critice sesizate de dl Codrescu sunt surpinse in nu mai putin de saptesprezece puncte de referinta care completeaza analiza sa, una ce devine mai ingaduitoare spre finalul cartii, cand “pe masura ce istoricul se apropie de epoca noastra, cititorul constata ca autorul e mai riguros si mai echilibrat”, concluzia finala fiind cea potrivit careia, “romanii aveau nevoie de aceasta oglinda necrutatoare” (“Romania istoricului Lucian Boia fata cu a noastra – insemnarile unui cititor incomod” – Grigore Codrescu).
Un foarte interesant studiu referitor la postarile pe diverse teme ale internautilor (afalt la primul episod), este cel al scriitorului Gheorghe Dragan intitulat “Internetul pavat cu bune intentii”. Dumitru Braneanu, fostul vicepresedinte al CJ Bacau, de altfel un reputat poet si publicist, continua intr-o descatusare aproape totala si aproape incredibil de realista, seria gandurilor sale destul de negre in privinta politicilor de guvernare, pe care o incheie intr-o nota oarecum optimista, de poem neorealist.
An