* "Retrocedarea islazurilor şi a terenurilor institutelor de cercetare, o eroare", consideră Marian Oprişan, preşedintele UNCJ
Retrocedarea suprafeţelor ocupate de islazuri şi a terenurilor administrate de institute şi staţiuni de cercetare este o eroare care va dispărea din legea restituirii proprietăţilor, consideră Marian Oprişan, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene.
Domnia sa ne-a declarat că un corp de experţi va revizui acest punct al legii, înainte de 26 martie, data la care Guvernul anunţase că îşi va asuma răspunderea pe proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist.
Acest termen se pare că nu va fi respectat, întrucât, ieri, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va cere Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) acordul pentru prelungirea cu trei săptămâni a termenului în care trebuie adoptată noua Lege, astfel încât prevederile actului normativ să poată fi discutate în detaliu.
Marian Oprişan nu a dorit să comenteze prevederile proiectului de lege, aşteptând ca textul să fie revizuit.
Din cauza numărului mare de procese, Guvernul a fost obligat de CEDO să modifice legea retrocedărilor şi trebuie să se conformeze până în luna mai, după ce a obţinut o extindere cu nouă luni a termenului prevăzut iniţial pentru vara trecută.
Potrivit variantei agreate de Guvern pentru noua lege, restituirile se vor face preponderent în natură.
Cei care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoa-rea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017 în limita a 14% pe an din suma punctelor, potrivit variantei de proiect agreate de Guvern.
Victor Ponta a declarat, ieri: "Pentru ţara noastră, prioritară este soluţionarea cazurilor aflate pe r