Se antrenează şapte-opt ore zilnic ca să-şi apere titlul de campion mondial câştigat anul trecut la Londra. Din 2007, a participat la sute de competiţii de profil atât în România, cât şi în alte ţări. Pasionat de „flair bartending”, Valentin Luca a povestit, într-un interviu acordat ziarului „ring”, ce înseamnă să ai succes, ce avantaje i-a adus această pasiune şi cât a muncit pentru a ajunge campion mondial.
Cum ţi-ai descoperit pasiunea asta?
La 18 ani am întâlnit pe litoralul românesc doi barmani din Anglia care făceau în tandem „flair bartending”. Am fost foarte impresionat. După aceea, am văzut „Cocktail”, în care Tom Cruise făcea tot felul de jonglerii cu sticle în bar, apoi chiar m-am apucat de treabă. M-am angajat la un cazinou unde lucram doar seara, iar ziua citeam cărţi de profil şi mă antrenam.
Ce înseamnă, pentru tine, meseria asta?
Nu este o meserie, este o pasiune pentru că fac ceea ce îmi place şi chiar trăiesc ceea ce fac. Mai mult de atât, este un stil de viaţă. M-am dezvoltat şi pe partea de evenimente, dar cel mai mult mă pregătesc pentru concursuri. Dacă nu fac asta, predau la şcoala de barmani. E o continuă pregătire, dar îmi place. Văd pasiunea asta ca pe un sport. Undeva între sport de performanţă şi pictură. E nevoie de creativitate, imaginaţie, dar şi de multă muncă.
„A fost ceva extraordinar să devin campion mondial”
Care a fost cea mai mare satisfacţie din cariera ta?
Au fost multe satisfacţii de-a lungul anilor, dar, evident, cea mai mare bucurie am avut-o anul trecut când am devenit campion mondial. A fost ceva extraordinar pentru mine când am venit cu trofeul în ţară. Am câştigat şi 13.000 de euro la acea competiţie.
Ai crezut că o să ajungi vreodată campion mondial?
Când am început pregătirile pentru „flair bartending