Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu, Răzvan Pop, a declarat miercuri, 20 martie, că au existat, de la începutul acestui an, mai multe sesizări privind intervenţii necorespunzătoare la clădirile care sunt clasate monumente istorice, unele dintre ele chiar în centrul Sibiului.
Acesta a oferit chiar şi două exemple. În unul dintre ele, intervenţia s-a făcut fără obţinerea vreunui aviz de la primăria municipiului sau a Direcţiei. Este vorba despre casa de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, de la numărul 12, unde a locuit baronul Michael Brukenthal, nepotul lui Samuel von Brukenthal. La parterul clădirii, un geam a fost înlocuit cu alte două geamuri din termopan.
“S-a făcut fără aviz nici măcar de la primărie. El a făcut-o pur şi simplu. Noi i-am făcut o foaie în urmă cu opt zile. Asta înseamnă că mai are două zile la dispoziţie. Ce îl obligăm să facă prin lege: să îşi dea jos ramele de termopan şi să vină cu proiectul avizat, să pună alt tip de ferestre. Dacă nu, noi îl amendăm. Cu 8.000 de lei”, a spus Răzvan Pop.
Potrivit acestuia, casa este monument istoric şi datează din secolul XV.
Răzvan Pop a declarat că acst caz a fost sesizat poliţiei care a început cercetările pentru nerespectarea legislaţiei privind protecţia monumentelor sau zonelor protejate.
Potrivit legii,”lucrările de conservare şi restaurare a bunurilor culturale mobile clasate se efectuează numai de către conservatori şi restauratori acreditaţi, pe baza unui contract încheiat potrivit dispoziţiilor dreptului comun”.
Spaţiul unde s-a făcut intervenţia este folosit în scop comercial. Pentru obţinerea unui aviz de la Direcţia de Cultură, în cazul unei firme, costul este de 5 lei pe metru pătrat.
Al doilea exemplu este unul de bună practică şi vine din partea celor care