Înainte, moldovenii otrăveau fântânile în calea dusmanilor, acum beau ei din ele.
Desi anul trecut tara noastraa înregistrat o ameliorare a situatiei în ceea ce priveste accesul oamenilor la sisteme îmbunătătite de apapotabilă, Ziua Mondialaa Apei, din 22 martie, ne aduce aminte caîn R. Moldova înca65 la sutadin populatia mediului rural consumă, totusi, apadin fântâni, care, în proportie de 80 la sută, contine nitrati, compusi ce conduc la afectarea sistemului imunitar si la afectiuni digestive, în special boli cronice de ficat, sustin specialistii.
Dacaacum opt ani, jumătate din populatia R. Moldova utiliza apacare nu corespundea cerintelor sanitare, în scopuri potabile, începând din 2012, ponderea populatiei care are acces la sisteme îmbunătătite de apapotabilă, adicaun sistem de apeduct, un izvor protejat, o sondaartezianasau o fântânaprotejată, a fost de 62 la sută. „Avem un progres vizibil si, dacava continua în acelasi ritm, înseamnacă, la finele lui 2015, realizăm Obiectivele de Dezvoltare a Mileniului, care pentru R. Moldova prevede ca 68 la sutadin populatie saaibaacces la sisteme îmbunătătite de apapotabilă”, a spus Ion Salaru, prim-vicedirectorul Centrului National de Sănătate Publica(CNSP). Drept urmare, progresul înregistrat în ultimii ani a fost preponderent în zona rurală, si nu în cea urbană, unde, mai mult sau mai putin, 94 la sutadin populatie se alimenteazadin sisteme îmbunătătite si doar în anumite orăsele oamenii consumaapadin fântâni, argumenteazaspecialistii.
„Din 2005 pânaîn prezent a crescut accesul la sistemele îmbunătătite de apapotabilacu circa 15 la sutaîn mediul rural si, totodată, în ultimii ani a scăzut poluarea microbianaa apei din toate tipurile de apeducte, în spatiul rural fiind o scădere vizibilade la 16 la 12 la sutadin probele investigate”, sustine prim-vicedirectorul CNSP.
În pofida acestor cifre îmb