Companiile care lucrează de la Cluj pentru pieţe internaţionale se bat pentru angajaţi. Clujul are în prezent un deficit de peste 500 specialişti.
Companiile asociate în Cluj IT Cluster (CIIC) sunt implicate în cinci proiecte alături de universităţi pentru a-şi pregăti potenţialii viitori angajaţi, a anunţat conducerea clusterului. Pentru cel mai mare proiect al asociaţiei, orăşelul de 300 ha al informaticienilor, se caută încă teren şi bani.
Companiile din IT colaborează cu Universitatea Tehnică (UTCN) şi Universitatea Babeş-Bolyai, membre ale clusterului. „Nu se pune problema concurenţei pentru clienţi, ci a celei pe piaţa forţei de muncă", a subliniat Alexandru Tulai, preşedintele Consiliului Director al CIIC. Chiar cu 2.000 de absolvenţi anual, companiile din domeniu nu reuşesc să găsească specialiştii de care au nevoie. „Există un decalaj între pregătirea universitară şi nevoile practice; în cadrul companiilor e nevoie de 8-16 luni de pregătire suplimentară. Doar gândindu-mă la companiile mari din cluster, avem un deficit de 500 de specialişti. Colaborăm însă cu universităţile şi primele rezultate se văd: la UBB, în loc să scadă cifra de şcolarizare în IT, cum se discuta, aceasta a crescut", a menţionat Tulai.
Unul dintre proiectele comune ale companiilor din industria IT şi a universităţilor vizează derularea de internshipuri, a căror perioadă a fost extinsă de la două săptămâni la trei luni. O altă direcţie de acţiune ţine de diversificarea programei de studii, pentru adaptarea la necesităţile pieţei. Se află în lucru un program de tutelă pentru masterate şi doctorate, dar şi proiectul UTCN de masterat profesional, ce îşi propune să rezolve problema lipsei de specialişti prin reconversia profesională a unor absolvenţi de studii profesionale în specialişti IT. O altă acţiune ţine de identificarea de potenţiali viitori specialişti în IT încă