Ciprul a devenit recent cel mai „fierbinte” punct al crizei economice prin care trece Europa. Refuzul parlamentarilor de la Nicosia de a accepta condiţiile impuse de FMI şi de UE în schimbul unui împrumut de 10 miliarde de euro, fără care statul nu poate evita colapsul, a continuat să afecteze pieţele financiare din întreaga lume, afectând şi cursul leului. Acum, toţi ochii sunt aţintiţi către Delia Velculescu, şeful misiunii FMI în Cipru.
Guvernanţii de la Nicosia şi reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional au revenit la masa negocierilor miercuri, după ce Parlamentul a respins marţi seară condiţiile puse de creditorii internaţionali pentru acordarea împrumutului în valoare de 10 miliarde de euro.
În schimbul banilor, oficialii europeni vor măsuri de austeritate severe, printre care şi naţionalizarea parţială a depozitelor bancare ale populaţiei, mai exact aplicarea unui taxe excepţionale. Foto Delia Velculescu, şeful misiunii FMI în Cipru
În mijlocul discuţiilor tensionate se află o româncă. Delia Velculescu este şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional la Nicosia şi a participat, chiar în urmă cu câteva ore, la încă o întâlnire cu Nicos Anastasiades, preşedintele Ciprului. Delia Velculescu ocupă în prezent funcţia de economist-senior în cadrul departamentului pentru Europa al FMI.
Velculescu este unul dintre cei mai vechi oameni din FMI, lucrează acolo de cel puţin 10 ani. Este foarte bine văzută din punct de vedere profesional şi a publicat numeroase analize şi studii.
Ciprioţii nu mai au acces la depozitele bancare
Naţionalizarea depozitelor este una fără precedent în UE şi va avea, cel mai probabil, consecinţe asupra întregului sistem bancar european.
Sâmbătă, imediat după ce condiţiile eventualului împrumut au fost făcute publice, mii de