Primăria Cluj-Napoca a introdus în premieră, de miercuri, o prevedere care le interzice funcţionarilor instituţiei - membri în comisiile de licitaţie - să se angajeze timp de cinci ani la firmele care câştigă licitaţii pentru diverse proiecte sau în firme subcontractoare.
Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că decizia reprezintă un semnal de "transparenţă totală" în atenţia firmelor care participă la licitaţiile Primăriei Cluj-Napoca.
"Având în vedere reglementările europene, am decis, printr-o dispoziţie emisă miercuri, ca funcţionarii publici din Primăria Cluj-Napoca să semneze o declaraţie în care să spună că într-o perioadă de cinci ani se obligă să nu se angajeze în firmele care au câştigat o licitaţie organizată de municipalitate şi nici în firmele subcontractoare. Este un model de bune practici, o regulă de bun simţ şi care cred va fi cerută şi de UE pentru a fi introdusă în legislaţia achiziţiilor publice din România. Această declaraţie va fi semnată de toţi cei care fac parte din comisii de licitaţie, nu contează că sunt proiecte cu finanţare europeană sau naţională. Este un semnal de transparenţă totală pe care vrem să îl dăm firmelor care participă la licitaţiile Primăriei Cluj-Napoca şi este o măsură în premieră pe ţară. Nu este normal să vedem un funcţionar care a fost membru într-o comisie de licitaţie să plece din Primărie după câteva zile la firma care a câştigat o licitaţie", a spus Boc.
Acesta a adăugat că la nivelul municipiului Cluj-Napoca nu au fost înregistrate sesizări cu privire la angajarea unor funcţionari din Primărie în firme care au câştigat licitaţii, dar a decis luarea măsurii cu scop "preventiv".
"În cazul în care un funcţionar va încălca prevederile declaraţiei asumate, este pasibil de închisoare, în condiţiile în care se face vinovat de fals în declaraţii. De asemenea, un a