Scriitorul roman Mircea Cartarescu, autor al celui mai tradus roman contemporan, deplange "momentele dramatice" prin care trece cultura din tara sa, precum si "razboiul impotriva intelectualilor", in cadrul unui interviu acordat AFP.
Cartarescu explica si de ce nu se duce la Salonul de Carte de la Paris, afirmand ca absenta sa este "un semn de protest".
"Intr-o Romanie in care situatia se degradeaza pe zi ce trece, cultura trece si ea prin momente dramatice", spune scriitorul, in varsta de 56 de ani, fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatura, relateaza France TV, care a preluat interviul.
Poet si romancier, autor al romanului "Orbitor", premiat in 2012 la Berlin, Mircea Cartarescu figureaza printre cei 27 scriitori romani invitati la Paris pentru al 33-lera Salon de Carte.
In Romania, reorganizarea expeditiva a Institutului Cultural Roman (ICR), cu care organizatorii Salonului de la Paris au colaborat pentru organizarea evenimentului, a provocat o adevarata furtuna internationala si a determinat mai multi intelectuali romani sa rupa orice legatura cu institutul.
Sute de artisti si responsabili culturali din intreaga lume, inclusiv laureatii Nobel pentru Literatura, Tomas Transtromer si Herta Muller, apoi editorul francez Paul Otchakovsky-Laurens, scriitorul Jean Mattern sau cineastii romani premiati la Cannes, Cristian Mungiu si Cristi Puiu, au denuntat la acea vreme "o epurare" in aceasta institutie, pe care o laudau pentru profesionalism, dar si o tentativa de a "inregimenta politic" cultura, mai scrie AFP.
Numit in fruntea ICR, fostul ministru de Externe Andrei Marga a schimbat misiunea institutiei, transformand-o in "pastrarea identitatii nationale", renuntand la promovarea artistilor independenti.
Cartarescu si Plesu nu merg la Salonul de Carte de la Paris. Ce spune Marg