Reclama e ză mazăr end fazăr of... turism,
iar cînd ai penultima rată anuală de ocupare a hotelurilor din Europa, te gîndești că niște vagoane de reclamă nu ți-ar strica.
Nu este însă și gîndirea doamnei ministru. Dar să mergem pe firul țesut în ultimele luni de fosta absolventă de Textile, Maria Grapini.
Înainte să plece de la Turism, ministrul Hellvig a lăsat cu limbă de moarte, la 12.12.2012, că România își va promova frumusețile în anul 2013 la 60 de tîrguri de turism. În acest sens a dat și un ordin, Ordinul 3468. Dar, vom vedea, ordinele nu se discută, se modifică.
Ce se întîmplă la aceste târguri internaționale? Ministerul închiriază un stand, îl amenajează și agențiile se cuibăresc acolo, prezentîndu-și ofertele.
Prima măsură pe care a luat-o doamna Grapini după ce a venit la minister a fost să mai taie din lista asta de tîrguri. În acest sens, s-a tîrguit singură o vreme și, din cele 25 de tîrguri la care România își anunțase prezența în primul trimestru, a anulat 10. Dar, ca să nu creadă lumea că e înnebunită de publicitate, nu a comunicat nimănui care sînt tîrgurile la care România nu va mai fi prezentă.
Dar te poți promova și prin absență,
iar acesta este marele merit al doamnei Grapini. Pînă la urmă, să te duci la un tîrg – și astfel să se afle de tine – poate orice prost. Dar să rupi gura tîrgului fără să fii prezent e o performanță. Și asta s-a întîmplat la Tîrgul Internațional de Turism de la München, din 20-24 februarie 2013.
Povestea – sau coșmarul, cum zic patronii de agenții – sună astfel: la sfîrșitul lui ianuarie s-a anunțat participarea României la München, cum era în plan. Agențiile și-au luat bilete de avion, cazare, și-au tipărit pliante și broșuri. Cu patru zile înainte, doamna Grapini anunță că România nu mai merge la târg. Cum a anunțat? Prin telefoane de la minister către agențiile ca