Foştii angajaţi ai Combinatului Mechel din Câmpia Turzii au reluat, miercuri, protestele faţă de patronatul rus al întreprinderii, care nu le achită din 4 februarie salariile compensatorii, şi anunţă că vor deschide o acţiune în justiţie contra conducerii fabricii şi vor picheta sediile Ambasadei Federaţiei Ruse din Bucureşti şi al firmei Invest Nikarom.
Acţiunile de protest se află în cea de-a 16-a zi. Tot aşa cum au procedat în ultimele două zile, miercuri protestatarii au blocat drumul E 60, în faţa combinatului, prin maniera inedită de a traversa artera de circulaţie, în continuu, foarte ordonat, pe trecerea de pietoni.
Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, susţine că toate plăţile către cei 720 de muncitori concediaţi şi cei 363 rămaşi pe statele de funcţiuni la Mechel Câmpia Turzii pot fi achitate de statul român din suma cerută de Mechel la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ca returnare de TVA.
Muncitorii spun că vor acţiona, joi, în instanţă conducerea combinatului pentru neplata salariilor compensatorii. Ei arată că dreptul la trei salarii compensatorii este prevăzut în contractul colectiv de muncă, iar Mechel şi Invest Nikarom le desconsideră, de aproape două luni, acest drept legal.
"Patronii ruşi ai Mechel România ştiau, când au plecat din ţară, ce datorii au faţă de muncitori. Şi-au spus că ne pot păcăli şi umili după bunul lor plac. Am aflat din presă că au vândut combinatele din România cu 52 de euro. Noi luptăm pentru drepturile noastre legale. Joi, 21 martie, vom introduce o acţiune la Tribunal, împotriva conducerilor de la Mechel şi Invest Nikarom. Cerem recuperarea banilor datoraţi ca salarii compensatorii, şi, în plus, penalităţi de întârziere a plăţilor", spune mâhnit, miercuri, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului "Industria Sârmei" de la Mechel Câmpia Turzii, inginerul Ioan Pascu