Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Ioan Cindrea (foto), fost deputat în Parlamentul României, în prezent preşedinte al PSD Sibiu şi al Consiliului Judeţean Sibiu (CJS).
Împotriva acestuia se reţine faptul că în perioada 05 octombrie 2009 – 01 februarie 2011, în calitate de deputat, a propus şi a avizat angajarea în cadrul biroului său parlamentar a soţiei sale, Amalia Cindrea.
Ioan Cindrea nu a putut fi contactat telefonic. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Sibiu a precizat:
“Această acţiune nu are legătură cu activitatea instituţiei Consiliul Judeţean Sibiu. În iulie 2012 a fost dată o soluţionare favorabilă şi s-a dispus NUP. Noul procuror general al României, Daniel Morar a dispus în ianuarie 2013 infirmarea soluţiei NUP şi din respect pentru justiţie, Ioan Cindrea nu doreşte să facă niciun fel de declaraţie până la finalizare.”
În 2010, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că fostul deputat PSD Ioan Cindrea a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soţiei sale, Amalia Cindrea, în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală 34 Sibiu.
Au fost încălcate, potrivit ANI, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Potrivit aceleiaşi surse, beneficiul obţinut în perioada 5 octombrie 2009 – 1 februarie 2011 de către soţia fostului deputat a fost de aproximativ 8.138 de euro.
Atunci, reprezentanţii ANI au sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la posibillul