După ce a fost un ministru de externe catastrofal, Andrei Marga reușește să se certe cu toți oamenii de seamă din cultură, înjurându-i grobian așa cum îi stă bine unui stalinist de frunte cum a rămas el. Trecerea lui la conducerea Institutului Cultural Român a însemnat începutul unei ere negre, personajul continuând să se poarte ca la stână cu oameni sensibili și cu orgolii profesionale meritate.
Pentru că declarațiile sale ca ministru de externe n-au scandalizat destul opinia publică, acum face altele care-l poziționează în afara acestui for cultural care ar trebui să facă oficii de altfel de muncă de ambasador. Deschiderea salonului de carte de la Paris, unde fuseseră invitați 27 de autori români, riscă să se transforme într-un imens scandal exportat în Franța. Pleșu, Liiceanu, Djuvara, Cimpoeșu și Cărtărescu au refuzat să participe, explicând că nu vor să-și asocieze numele cu ICR-ul condus de Marga. În replică, Marga le-a adresat cuvinte jignitoare celor care nu vor să participe la sindrofia patronată de el, riscând să se trezească singur la inaugurare spre stupefacția președintelui Franței care-și anunțase prezența.
Premierul Victor Ponta nu mai vrea nici el să participe, pe motiv că nu vrea să exporte un nou scandal peste hotare. Păi nici nu trebuia să se ajungă aici, dacă ar fi realizat la timp, înainte de numire, că Marga nu are ce să caute în fruntea unei asemenea instituții. Dacă lucrurile au ajuns aici este clar că nu se vor opri și se vor rostogoli până în momentul când premierul va realiza că, indiferent ce înțelegeri sau alianțe a încheiat cu liberalii, nu poate tolera la infinit personaje anacronice cu o proastă reputație, care n-au excelat decât prin nepricepere acolo unde au fost numiți. Faptul că înainte de formarea Guvernului Ponta, după alegeri, Marga a excelat doar la numărul înjurăturilor adresate președintelui Băsescu, nu-i dă d