In articolul precedent am spus ca in studiul distrugerii nu avem nevoie de multe puncte de referinta pentru studiu, doar de un sistem de referinta si de stresori. Stresorii genereaza distrugere in sistemul de referinta, distrugere care poate fi manifesta (absoluta, potentiala/partiala) sau virtuala. Articolul de acum este primul dintr-o serie mai lunga legata de "aplicatii practice" ale acestui mecanism simplu in viata economica, scrie userul Alex@formidabilii.org, pe blogul Jeopardy.
Criza economica prelungita de azi este fara indoiala legata de credit si datorii. Este important sa intelegem care este mecanismul prin care creditul si datoriile creeaza distrugere virtuala sau manifesta in sistem.
In primul rand este important sa distingem diferenta structurala si calitativa dintre active (assets) si pasive (liabilities). Orice contabil va fi in stare sa defineasca cele doua concepte, si mai ales va fi in stare sa le balanseze intr-o situatie financiara a unui sistem (persoana fizica, companie comerciala, ONG, stat, etc).
Balansarea activelor si pasivelor este o greseala fundamentala daca depaseste nivelul de simpla conventie si daca sunt luate decizii comerciale pe baza acestei balansari. Aici Emil si toti contabilii din lumea asta imi vor sari in cap, so be it :)
Activele sunt parte din sistemul de referinta. Pasivele scadente sunt stresori manifesti, pasivele nescadente sunt stresori. Intre active si passive exista o diferenta fundamentala calitativa si structurala. Desi ambele sunt exprimate in bani si cuantificate, fiecare au o 'existenta proprie' si variaza in valoare in timp - uneori necorelat. 'Lebedele negre' pot afecta fie activele fie pasivele in mod independent si necorelat- daca activele scad nu inseamna ca si pasivele vor scadea.
Din vocabularul contabililor si al economistilor ar trebui sa dispara t