Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European a carei membra este doamna Minodora Cliveti, a organizat miercuri, 20 martie 2013, in Parlamentul European o audiere publica pe tema somajului in randurile tinerilor si posibilele cai de combatere a acestuia.
Expertii prezenti, reprezentand mediul academic, organizatii non guvernamentale si ai executivelor unor state membre: Italia, Finlanda Germania, au analizat programul european "Garantia pentru tineri", care propune o serie de masuri destinate reducerii somajului in randurile tinerilor si au prezentat unele bune practici europene, intre care experienta Finlandei.
Aceasta tara are un grad redus de somaj in randurile tinerilor, mai ales somajul pe termen lung, care este practic inexistent, fiecare tanar fiind inclus intr-un mecanism de monitorizare si pregatire personalizata, pentru a fi consiliat in privinta pregatirii profesionale si, ulterior, pentru a fi ajutat sa isi gaseasca un loc de munca in cel mai scurt timp.
S-a pus accentul pe nevoia unei pregatiri profesionale de calitate a tinerilor, pe mobilitatea profesionala in favoarea tinerilor, dar si a tarilor in care acestia se pregatesc, pentru a combate "migratia de creiere" tinere.
Costul european al somajului este de peste 153 miliarde euro: aceasta este suma pe care UE a cheltuit-o in 2011 pentru sustinerea somerilor, intre care 80% sunt tineri. Abordarea finlandeza este una eficienta, tinerii beneficiind de un plan de dezvoltare personal si de garantii de gasire a unui loc de munca dupa terminarea programului de pregatire. De asemenea, reprezentantul Germaniei a afirmat importanta crearii unei piete europene unice, capabile sa ofere locuri de munca pentru tineri.
"Pentru mine, pe langa tema generala a somajului in randurile tinerilor, tema som