Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a afirmat, astăzi, că în prezent fenomenul conflictului de interese în achiziţiile publice ''este scăpat de sub control pentru că legislaţia şi-a atins limitele''. ANI va verifica conflictele de interese în achiziții publice cu fonduri europene Sursa: CODRIN PRISECARU
El a spus că a efectuat un studiu la nivelul consiliilor locale şi judeţene în urma căruia s-au identificat 78 de aleşi locali care au încasat bani publici prin proceduri de achiziţii publice viciate iar prejudiciu estimat se ridică la opt milioane euro.
„Este un fenomen de amploare care din păcate nu poate fi controlat având în vedere că legislaţia şi-a atins limitele. Cred că în următoarea perioada va trebui din punct de vedere politic să fie luată o decizie şi legislaţia să fie modificată dar cu ajutorul profesioniştilor din sistem”, a afirmat şeful ANI în cadrul deschiderii conferinţei Combaterea Criminalităţii în domeniul Achiziţiilor Publice.
El a mai spus că este foarte important de modificat sistemul de sancţionare în cazul conflictelor de interese, motivând că dacă sunt cazuri care rămân definitive, ulterior procesul de anulare al contractelor devine anevoios. Horia Georgescu a subliniat că recuperarea prejudiciilor nu se face în fapt.
"Este foarte important ca sistemul sancţionatoriu, mecanismul prin care se recuperează produsele conflictelor de interese, mă refer la contracte publice, să fie mai rapid, mai eficient şi să aibă un caracter descurajant", a menţionat şeful ANI. Horia Georgescu a anunțat că în viitor Agenția va acorda o prioritate sporită conflictelor de interese, în special în materia achizițiilor publice.
"Aş face o remarcă referitoare la un studiu efectuat de Banca Mondială, la nivel global, despre existenţa unor sisteme de integritate similare ANI, care sunt în număr de 136. De ce f