Concursul de expert în managementul educației a fost promovat în judeţul Covasna de o singură persoană
Cadrele didactice nu se înghesuie să devină experți în management educațional, condiție eliminatorie în cazul unui concurs de ocupare a unei funcții de conducere în cadrul unei instituții de învățământ. Motivul este, în opinia inspectorului șef din cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Covasna, munca voluminoasă și responsabilitățile mari pe care le implică acest post.
Un singur expert
La cea mai recentă etapă s-au înscris doar 20 de candidați pentru concursul de expert în managementul educației, dintre care doar 13 și-au depus dosarele de concurs. Dat fiind faptul că majoritatea acestora au fost incomplete, la evaluare au ajuns doar două, iar concursul a fost promovat de o singură persoană. „Anul trecut am avut 3 etape de concurs, iar numărul celor care au promovat a fost de 150. Cu toate acestea nu avem suficienți experți în managementul educației în județul Covasna, iar în cazul în care se va organiza un concurs de ocupare a posturilor de conducere în școli, vom avea mulți directori cu delegație” – a declarat inspectorul șef Keresztély Irma.
Situație gravă la sate
Interesul este mai crescut în mediul urban, unde Keresztély Irma spune că sunt școli cu un număr al experților care ajunge și la 20, însă la sate nimeni nu vrea să promoveze acest concurs. „Există o vorbă care spune: de ce să mă leg la cap dacă nu mă doare? Cadrele didactice din mediul rural stau liniștite la catedră, eventual mai acceptă câteva ore suplimentare și astfel ajung să aibă salariul unui director, pe când volumul de muncă și responsabilitatea nici nu se compară” – spune Keresztély.
N-a mai fost concurs de 4 ani
Mandatul tuturor directorilor de școli a expirat anul trecut, astfel nimeni nu este în funcție în urma unui concurs, ci cu delegație. Când