Este profesor de limba engleză, membru al Asociaţiei Familiilor din România de la înfiinţare (din 2007), iar în acest an este organizator al „Marşului pentru viaţă“, o acţiune paşnică ce îşi propune să exprime public drepturile femeilor însărcinate şi ale copiilor lor.
În 2012, a participat şi la o dezbatere organizată la nivel parlamentar pe tema consilierii femeii înainte de avort.
Situaţia este îngrijorătoare atât la nivel naţional, cât şi la nivel judeţean: numărul copiilor născuţi este din ce în ce mai mic, iar numărul avorturilor este uriaş. Spre exemplu, un număr sec vă spune că în 50 de ani numărul avorturilor este mai mare decât numărul românilor care există astăzi.
„Este o modalitate de a face cunoscute nişte realităţi, nu este un protest. Noi vrem să ne referim la respectul pentru viaţa umană, la sprijinul ce ar trebui să îi fie acordat femeii însărcinate. Vrem să ajungem, prin mesajul nostru, la femeile însărcinate, la prietenii lor, la soţii lor, la medici, la politicieni“, a precizat prof. Olimpia Popa.
Explicaţia avorturilor este, de cele mai multe ori, de natură economică. „Nu explică, aşadar, de ce în 1990 natalitatea a fost mai scăzută decât în perioada războiului“, susţine Olimpia Popa.
Lipsa de informare ar fi cea mai mare problemă, este de părere membrul Asociaţiei Familiilor din România. Femeile trebuie să fie corect informate în legătură cu efectele fizice şi psihice ale unui avort. Din experienţa cabinetelor de consiliere, mai spune Olimpia Popa, nicio femeie care se afla în impas şi care a păstrat copilul nu a regretat această decizie.
De cele mai multe ori, femeile nu aleg, de fapt, singure. Ele optează pentru avort pentru că au fost abandonate. Femeia preia, aşadar, părerile celor din jur şi şi le asumă ca şi cum ar fi fost ale ei.
„Medicul trebuie să se asigure că femeia