“Cornul şi laptele”, program de care beneficiază aproape 26.500 de elevi sălăjeni, ar putea deveni istorie începând din următorul an şcolar. Premierul Victor Ponta a declarat, zilele trecute, că Guvernul intenţionează să renunţe la programul amintit, banii folosiţi urmând să fie direcţionaţi către programele after-school, care ar putea intra în aplicare din toamna lui 2013.
“Programul a funcţionat într-un anumit moment, dar acum aruncăm banii pe geam. Vreau să încercăm să folosim aceşti bani la ceva mai util, de exemplu la after-school. Sunt foarte mulţi copii care nu mănâncă nici cornul respectiv, nu beau nici laptele, ci îl aruncă”, a susţinut Ponta.
În opinia acestuia, un program “mai ţintit” pentru cei care au nevoie de ajutor, precum cel de after-school, ar fi mai potrivit a fi finanţat de la bugetul de stat.
Inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj, Gheorghe Bancea, ne-a declarat că nu este la curent cu afirmaţiile premierului, dar că dacă se va ajunge la o finanţare a programului after-scool, “probabil că asigurarea unei mese calde la prânz ar fi mai ok”. Potrivit spuselor sale, varianta unei mese calde poate fi aplicată în şcolile din mediul urban şi în unităţile de învăţământ din comunele mai mari. “În şcolile cu un număr redus de copii, din mediul rural, ar fi mai greu să le fie asigurată masa caldă. Iar serviciile de catering nu ştiu în ce măsură ar satisface condiţiile igienico-sanitare”, a opinat Bancea.
Contracte de peste 900.000 de lei cu firmele furnizoare
“Cornul şi laptele” se adresează elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi copiilor preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de patru ore. La nivelul judeţului Sălaj există 26.473 de beneficiari, care primesc zilnic şi gratuit produse lactate şi de panificaţie. Din anul şcolar 2012-2013, elevii primesc şi câ