Şomajul este în creştere. La sfârşitul lunii ianuarie 2013, peste 26 milioane de oameni erau fără un loc de muncă în Uniunea Europeană. Dintre aceştia, aproape 19 milioane în zona euro, arată cele mai noi date Eurostat. În România, la sfârşitul lunii februarie erau peste jumătate de milion de şomeri, în creştere cu jumătate de procent faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform cifrelor furnizate de Agenţia Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
În acest context, identificarea unor măsuri care să impulsioneze crearea de noi locuri de muncă şi scăderea şomajului reprezintă alternative de relansare ale unei economii europene şi naţionale din ce în ce mai greu încercate de povara austerităţii.
Antreprenoriatul social şi economia socială pot fi soluţii pentru crearea de noi locuri de muncă, inclusiv pentru grupurile defavorizate, care cu greu pot face faţă actualei situaţii economice. Scopul principal al afacerilor sociale nu este generarea de profit, ci rezolvarea unei problemei care creează uriaşe presiuni sociale şi financiare asupra oamenilor şi societăţii în general, deci şi asupra instituţiilor statului. Dezvoltarea durabilă, etica, responsabilitatea, echitatea socială şi respectarea democraţiei sunt principiile pe care se bazează afacerile sociale.
Afacerile sociale, oportunitate pentru şomeri
„Cel mai mare avantaj în cazul afacerilor sociale îl reprezintă crearea de noi locuri de muncă şi nu generarea profitului”, consideră Franz Karl Prüller, membru în Consiliul de Conducere şi director al Programului de Dezvoltare Socială al Fundaţiei ERSTE din Austria, prezent la conferinţa Connection de la Bucureşti de săptămâna trecută, unul dintre cele mai importante evenimente din ţara noastră dedicate antreprenoriatului social.
„Din faptul că oamenii îşi găsesc un loc de muncă prin intermediul afacerilor sociale, decurg alte avantaj