Poate le-a păcălit cineva pe judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache ori poate s-au inspirat din NCIS, Anchetă militară. În film, agentul Gibbs, când are o discuţie strict confidenţială, îşi cheamă interocutorul în lift şi opreşte între etaje. Doamnele sau sfătuitorul lor or fi crezut că scenariul e rupt din realitate, iar şmecheria funcţionează şi la sediul Tribunalului Bucureşti. Dar n-a ţinut şi SRI a produs nişte stenograme de toată frumuseţea. Ele dezvăluie nu numai lăcomia judecătoarelor interceptate, ci şi mentalitatea lor deformată, precum şi mecanismul simplu şi precis prin care justiţia este viciată. Acesta din urmă face, abia acum, obiectul investigaţiilor dispuse de CSM.
Analizat pe toate părţile este, în aceste zile, sistemul informatic ECRIS, de repartizare aleatorie a cauzelor, ale cărui fisuri au fost enumerate de Curtea de Conturi, în Raportul pe 2011. Inspectorii au constatat că el oferă mai multe portiţe, prin care un dosar este trimis către un anume complet de judecată. Personajul cheie în această rutină este grefierul, care nu introduce datele, în sistem, ca la carte şi foloseşte breşele spre a dirija cauzele spre judecătorii doriţi. Se cunosc vreo 10 metode de a fenta ECRIS, acţionând din faţa computerului şi de pe holurile tribunalului, în triada judecător-grefier-avocat. Ar fi o greşeală însă a muta vina de la oameni, la sistem, cum procedează CSM, de parcă ECRIS ar fi corupt şi nu aceia care profită de vulnerabilităţile lui. Or lucrurile stau cât se poate de prost pentru judecătorii din România, care, în urmă cu două săptămâni, făceau grevă, fiindcă nu voiau, în fruntea CSM, un procuror.
Cazul celor două judecătoare anchetate şi arestate pentru luare de mită nu poate fi tratat ca un incident izolat. El dezvăluie o reţea a corupţiei (pe lângă Viorica Dinu şi Antonela Costache, apar numele altor trei magistraţi, al unu