Guvernul cipriot a negat că ar fi ajuns la un acord pentru vânzarea Cyprus Popular Bank (Laiki Bank), a doua instituţie de credit a ţării, din punct de vedere al activelor, către investitori ruşi. "Guvernul dezminte informaţiile potrivit cărora Cyprus Popular Bank ar fi fost vândută către investitori străini", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului din Cipru, Christos Stylianides.
Publicaţia Kathimerini Cipru a scris, ieri, că autorităţile din insulă ar încheiat o înţelegere de principiu cu investitori ruşi pentru achiziţia băncii. Înţelegerea, care nu ar fi fost încă semnată, având doar caracter verbal, ar urma să reducă nevoile de finanţare ale Ciprului cu patru miliarde euro, potrivit sursei citate.
Zvonurile au venit în condiţiile în care ministrul de finanţe cipriot, Michalis Sarris, negocia cu omologul său rus, Anton Siluanov, valoarea ajutorului pe care Moscova este dispusă să îl ofere statului insular, în timp ce preşedintele Nicos Anastasiades continua negocierile cu oficialii troicăi.
Cyprus Popular Bank este prezentă în nouă ţări, respectiv Cipru, Grecia, Marea Britanie, România, Ucraina, Rusia, Serbia, Malta şi China. În ţara noastră, instituţia de credit deţine Marfin Bank România.
În cazul în care tranzacţia ar avea loc, aceasta ar fi a doua achiziţie de active bancare din Europa Centrală şi de Est (ECE) de către investitori ruşi, în ultimii doi ani. Anul trecut, Sberbank, cea mai mare instituţie de credit din Rusia, a cumpărat Volksbank International, divizia din ECE a Oesterreichische Volksbanken AG, plătind, în schimb, 505 milioane de euro. Tranzacţia a inclus subsidiarele din Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Serbia şi Bosnia-Herţegovina. Divizia din ţara noastră, care a fost exlusă din acord, ar urma să fie vândută până în anul 2015.
Luna trecută, Sberbank a anunţat că intenţionează să acţioneze în