Apropiată de gruparea intelectualilor USL, Zoe Petre ne-a acordat un interviu exploziv despre intelectualii care l-au susţinut pe Traian Băsescu. „Ce facem cu România?“. Profesoara lasă să se înţeleagă că primul pas este despărţirea de politica pe care a impus-o preşedintele.
„Adevărul“: Cum este să fii intelectual public în România, azi?
Zoe Petre: Condiţia intelectualului este oricum dificilă, atunci când ţi-o asumi cu bună-credinţă: intelectualul adevărat trăieşte concomitent în două lumi, cea a ideilor şi cea a realităţii concrete. Ele comunică, dar nu se confundă, şi adesea se ceartă violent – Gâlceava înţeleptului cu lumea, cum s-ar zice. De asemenea, intelectualul trăieşte permanent sub semnul discernământului critic, ceea ce îl face incomod şi pentru ceilalţi, şi pentru sine. Dacă, pe deasupra, devine intelectual public – adică intervine în spaţiul public cu ideile şi criticile lui –, ajunge inevitabil să se ciocnească de opiniile altora, intelectuali sau nu.
Este corectă formula „intelectualii lui Băsescu“?
Formula e corectă dacă şi numai dacă se referă la acei intelectuali care au abdicat de la condiţia lor critică pentru a-l elogia permanent pe Conducător: indiferent că o fac sincer, mercenar, strângând din dinţi sau zâmbind extatic, renunţarea la distanţa critică este cea care le-a adus apelativul invocat de dumneavoastră. Nu văd de ce un intelectual care îl compara pe Ceauşescu cu Pericle e mai condamnabil decât unul care declară că Băsescu e vizionar.
Le-a fost destul de greu detractorilor mei să pretindă că aş avea vreun câştig de pe urma susţinerii pe care am acordat-o PNL şi, prin extensie, USL. Are şi pensia farmecul ei.
Există şi intelectualii cuplului „Ponta-Antonescu“?
În ce mă priveşte, m-am străduit să menţin deosebirea între intelectualii fermecaţi de „spontaneitatea“ lui Traian Băsescu şi complicii lo