Ai ochii iritaţi, roşii, apoşi, iar mâncărimile te sâcâie? Pesemne că te supără conjunctivita de primăvară. Câteva leacuri din plante te ajută să treci peste această neplăcere.
Ce este conjunctivita
Este inflamaţia membranei fine care acoperă albul ochilor şi faţa internă a pleoapelor. O rană, o boală respiratorie, dar şi o alergie – cum e cazul, cel mai adesea, primăvara – pot constitui cauza apariţiei sale.
Cum se manifestă
Simptomele le ştii, cu siguranţă: mâncărimi, senzaţia de corp străin în ochi, înţepături, înroşiri, secreţii apoase sau depuneri gălbui în colţul ochilor. Poţi manifesta sensibilitate la lumină sau să vezi „ca prin ceaţă“.
Leacuri, de la A la Z
Albăstrelele au proprietăţi calmante şi tonifiante şi sunt eficace în cazul ochilor iritaţi. Aplică zilnic comprese cu infuzie de albăstrele: o lingură de flori la 2 căni cu apă clocotită, lasă o oră, strecoară. Pulverizează apă de albăstrele, obţinută
prin distilarea florilor, pe zona afectată.
Florile de tei au acţiune calmantă şi descongestivă. Prepară un decoct din 10 g de flori de tei la o cană cu apă clocotită. Lasă pe pleoape compresele înmuiate în lichidul călduţ, cam15 minute.
Frunzele de nuc au proprietăţi dezinfectante şi cicatrizante. Se mărunţesc şi se opăresc (3 linguri la o cană cu apă). Se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară. Foloseşte-le în băi oculare şi cataplasme.
Frunzele de viţă-de-vie, bine spălate, au şi ele efect calmant. Prepară o infuzie dintr-o lingură cu plante mărunţite la o cană cu apă, lasă apoi compresele pe pleoape să acţioneze 5-10 minute.
Gălbenelele, cu efect antiseptic şi cicatrizant, se folosesc sub formă de ceai: 4 linguri cu flori la o cană cu apă clocotită, lasă la infuzat 20 de minute, strecoară. Aplică pe ochi comprese cu infuzie călduţă.
Alte remedii naturale beneficii pe clickpentru