IAȘI. În ultimul an, de la intrarea în vigoare a noului Cod Civil, peste 20 de copii din județul Iași le-au cerut voie magistraților pentru a se căsători.
Trecerea de la copilărie, de la jocurile cu păpuși, la viața de adult presupune o oprire în adolescență. O oprire care acordă o notă de normalitate tranzitului dinspre copilărie spre responsabilitate și maturitate. Totuși, unii copii sunt nevoiți să se maturizeze mai repede decât ar vrea sau decât ar trebui.
Astfel, mulți dintre copiii din mediul rural se văd nevoiți să se căsătorească, principala cauză fiind un prim contact sexual neprotejat, care duce la o sarcină. Un alt motiv ar fi cel al tradiției, dar care, în zilele noastre, reprezintă doar tradiția etniei rrome.
Pe de altă parte, cele mai multe dintre cererile formulate la instanțele ieșene sunt, totuși, cele ale unor copii care nu aparțin acestei etnii. Astfel, în ultimul an, 21 de copii au cerut (prin intermediul tutorilor) Judecătoriei Iași permisiunea de a se căsători.
Renunțarea la păpuși
Prima cerere de acest gen a fost formulată pe data de 17 februarie 2012. De asemenea, ultima solicitare depusă la Judecătoria Iași (până în acest moment) a fost pe pe 15 martie 2013.
Dintre cele 21 de cereri, până acum au fost soluționate 17, patru aflându-se încă în stadiul judecății.
Așadar, 14 dintre solicitările respective au fost admise, în vreme ce un dosar a fost suspendat, unul a fost anulat, iar unul a fost respins.
Specialiștii susțin că, pe lângă aceste cereri oficiale îndreptate către instanțele de judecată, mai există zeci, dacă nu chiar sute, de cazuri în care minorii ajung să trăiască în concubinaj din cauza unei sarcini nedorite, după întreținerea de relații sexuale neprotejate.
În opinia acestor specialiști, cauzele principale le reprezintă o lipsă acută de educație sexuală, începerea vieți