Aşa cum se prezintă, Complexul Energetic Hunedoara nu poate sta pe piaţa energetică. Iar înfiinţarea lui este întârziată.
Prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, a declarat că „din păcate, lucrurile au tergiversat. Suntem în întârziere cu două luni şi termenul care a fost stabilit, respectiv luna mai a acestui an, nu cred că va fi respectat. Practic, această fuziune se încheie în aproximativ 90 de zile de la momentul în care aceasta începe”.
Din punct de vedere economic, însă, pentru a putea vorbi despre o structură energetică sustenabilă, este nevoie şi de ajustarea preţului la huila vândută de minele viabile, precum şi a energiei. „CEH nu este unul care să stea pe piaţă, să fie unul viabil, aşa cum este el astăzi. Energia termo, care se livrează pe piaţă din producţia termo, este mult mai scumpă decât energia hidro sau energia produsă în sistem nuclear. Deci e clar că pe nicio piaţă nu poate să concureze cu energia hidro şi energia nucleară. Din păcate, el aşa a fost conceput şi trebuie să găsim soluţii astfel ca acest complex, în momentul în care va fi funcţional, să poată să reziste pe piaţă”, spune Vasilescu.
Compania naţională a Huilei a livrat cărbune la un preţ de 69 de lei/ GCal, insuficient pentru acoperirea cheltuielilor. Calcuelle reale arată că este nevoie de 85 - 90 lei/ GCal, la care să se adauge alţi 10 lei pentru investiţiile necesare la unităţile miniere.
500 de miliaone de euro, preţul competitivităţii
Cât priveşte preţul pe MW de care are nevoie CEH şia cesta trebuie ajustat. Prefectula precizat că vorbim despre un preţ reglementat, aşa că este nevoie atât de un preţ mai mare reglementat, dar şi de stabilirea unei cantităţi de energie pe piaţa reglementată. Iar pentru un complex viabil ar fi nevoie de un preţ de 350 - 400 lei/ MW la o cantitate de energie pe piaţa reglementată de 400 MWh. În plus, este nevoie de invest