Jocul de poker geostrategic din jurul României devine tot mai interesant. Ruşii pregăteau o lovitură în Cipru, dar în ceasul al doisprezecelea au mutat şi occcidentalii. Ruşii nu s-au mulţumit în a controla corupta birocraţie cipriotă, dar au vrut şi accesul la petrol. Şi au fost foarte zgîrciţi: au oferit doar 2 miliarde de euro, Uniunea Europeană, 10.
Ciprul care devenise locaţia unei puternice agenturi a intereselor ruseşti pe ruta Siria-Orientul Mijlociu este, de fapt, miza unei confruntări Est-Vest. Cât priveşte banii ruşilor din băncile cipriote cifra oficială era de 25%, iar o parte importantă şi-au scos banii înainte de anunţul troicii şi a guvernului de la Nicosia după ce au fost avertizaţi de la Moscova. Miza pare cu totul alta şi de aceea supărarea Moscovei: posibila pierdere a Ciprului ca zonă geostrategică de influenţă în Orientul Mijlociu.
12 iulie 2011: Explozie la un depozit de muniţii aflat în aer liber, soldată cu 12 morţi şi 62 de răniţi într-o bază maritimă din Sudul Ciprului. "Comandantul marinei, mort în explozie avertizase de mai multe ori asupra pericolului acestor mărfuri şi ceruse transferul lor într-un loc securizat", scria cotidianul cipriot Politis, care vorbea de o "problemă ideologică". Muniţia fusese confiscată în 2009 de pe un vapor de origine rusească. Acesta transporta ilegal încărcătura din Iran spre Siria. Dar din ideologie, din prietenie cu Rusia, nimeni nu a ţinut cont.
Ianuarie 2012: Scria The Guardian: “Luna trecută, o misterioasă navă de transport rusească a căutat refugiu, în timpul unei furtuni violente, în portul cipriot Limassol.Mai mult sau mai puţin întâmplător, la bordul navei MS Chariot se aflau dosite patru containere încărcate cu 60 de tone de muniţie, pentru puşti mitralieră AK-47 şi pentru lansatoare de rachete. Încărcătura plecase de la un binecunoscut furnizor de arme, Rosoboro