Mii de familii din municipiul Suceava ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă de săptămâna viitoare, dacă Termica nu va găsi resursele financiare pentru a achita o parte din datoriile către E.ON, în valoare de 4,6 milioane de lei (46 de miliarde de lei vechi).
Acest lucru ar urma să se întâmple prin deconectarea de la energie electrică a unui număr de 12 puncte termice din sistemul de distribuţie a agentului termic, care asigură căldura şi apa caldă pentru locatarii din cadrul a 21 de asociaţii de proprietari.
Practic, un sfert din asociaţiile de proprietari din Suceava ar putea fi decuplate astfel de la Termica, dacă luăm în calcul numai asociaţiile care reprezintă un număr mai mare de oameni, nu doar de pe o scară de bloc sau un bloc.
Această situaţie limită, care ar lăsa mii de suceveni fără căldură şi apă caldă, ar putea fi evitată dacă Termica ar găsi resursele necesare să achite până pe 25 martie nu mai puţin de 2,7 milioane de lei (27 miliarde de lei vechi), din datoria de 4,6 milioane de lei.
„Am fost notificaţi de E.ON în privinţa decuplării parţiale de la furnizarea energiei electrice dacă nu achităm suma de 800.000 de lei până pe 20 martie. Am reuşit să obţinem un răgaz de câteva zile din partea lor, prin eşalonarea datoriilor, dar vor ca plata să fie mult mai mare, de 2,7 milioane de lei”, a explicat directorul Termica Suceava, Ovidiu Dumitrescu, situaţia cu care se confruntă societatea de termoficare.
Asociaţiile cu cele mai mari datorii restante, principalele vizate
În cazul în care nu plăteşte cele 2,7 milioane de lei până luni, 25 martie, Termica, dar şi o parte din populaţie vor avea de suportat consecinţele datoriilor acumulate – oprirea energiei electrice la o parte din punctele termice, ceea ce coincide cu imposibilitatea de a mai furniza căldură şi apă caldă în anumite zone ale municipiului. @N_P