10 dintre învinuiţii din dosarul frudelor informatice coordonate din penitencoare au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.
12 invinuiţi, dintre care 2 în lipsă, au fost prezentaţi de către procurorii DIICOT Sibiu Tribunalului Sibiu cu propunere de arestare preventivă.
Pentru cei 2 în lipsă va fi urmată procedura în astfel de situaţii, iar ceilalţi 10 au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, fiind acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune şi fraude informatice. 6 dintre cei 10 sunt liderii grupării, care acţionau din penitenciare.
Din investigaţiile efectuate în cauză a reieşit că faptele prin care au fost prejudiciate mai multe bănci (Transilvania, Garanti, BCR, Reiffeisen, Carpatica, Smith&Smith, Sharif Jabri) şi Poşta Română prin sistemul de transfer mandat on-line au fost săvârşite de către un grup infracţional constituit la începutul anului 2011 de către Petre Mihai Dan, considerat liderul grupării, închis pentru omor deosebit de grav, împreună cu alţi patru bărbaţi, doi dintre ei foşti deţinuţi.
Liderul grupării şi-a asumat rolul de a efectua apelurile telefonice către agenţii Money Gram şi Western Union sub o identitate falsă şi de a-i induce pe aceştia în eroare pentru a-i determina să introducă date nereale în aplicaţiile de transfer menţionate, prin care în realitate se efectuau transferuri de bani către persoanele indicate de către acesta.
Alţi învinuiţi aveau rolul de a căuta şi de a recruta persoane dispuse să scoată banii din transferurile Money Gram şi Western Union. Aceştia, după ce recrutau ”săgeţile” şi le luau actele de identitate, i le comunicau telefonic în închisoare liderului grupării pentru ca acesta să le indice la rubrica beneficiari ai transferurilor de bani, în discuţiile telefonice efectuate la agenţiile Money Gram şi Western Union.
Înia