Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi se numără printre cele mai performante instituţii de învăţământ din întreaga lume, în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură de ultimă generaţie, cât şi metodele noi de predare-învăţare. Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF Iaşi se află la finalul unui proiect finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, de 70.000 de euro.
Datorită acestuia, studenţii şi absolvenţii facultăţilor de Medicină Dentară din întreaga ţară, vor avea prilejul să dobândească experienţă profesională prin intermediul unui sistem de simulare asistată 3D şi al unui robot, ce va putea permite nu doar învăţarea primilor paşi în medicină, ci şi executarea unor intervenţii complicate, precum implanturile dentare. Sistemul este unic în învăţământul medical dentar din România, iar la nivel mondial mai există doar doi astfel de roboţi.
„Robodent poate fi folosit nu doar ca simulator pentru medicii în formare, ci şi în implantologie şi în intervenţiile chirurgicale stomatologice care necesită o precizie crescută, conducând astfel la o reducere a ratei de malpraxis în acest domeniu de excelenţă al medicinei dentare“, a declarat prof. dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi.
După încărcarea datelor pacientului, implanturile sunt alese din baza de date şi sunt adaptate suportului mandibular, după care este permisă vizualizarea pieselor care urmează a fi folosite. Astfel, inserarea implanturilor se face cu precizie maximă şi se asigură răcirea permanentă a suportului implantar. Robotul va fi folosit în implantologia orală, în aplicaţiile practice pe simulator şi în intervenţiile chirurgicale stomatologice complexe. Prin achiziţionarea acestui sistem, se doreşte dezvoltare