Plăteşte zero pentru ceea ce ţi se cuvine, şpaga nu face bine şi este de fapt o infracţiune! Pe scurt, asta au aflat câţiva elevi de la Colegiul Naţional Andrei Şaguna în cadrul unei ore de educaţie anticorupţie. Aceasta a fost predată chiar de unul dintre comisarii care lucrează în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) din Braşov. Întâlnirea face parte dintr-un proiect organizat în parteneriat cu Asociaţia Pro Democraţia şi se desfăşoară în mai multe licee din ţară. „Proiectul îşi propune să responsabilizeze tinerii în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea corupţiei în 3 dimensiuni: în primul rând, să îi informeze despre efectele nocive ale faptelor de corupţie. În al doilea rând, să aibă o atitudine de intoreranţă faţă de faptele de corupţie”, a declarat Manuela Popescu, cms şef DGA Braşov.
Şi nu în ultimul rând, să-i stimuleze în sesizarea unor astfel de fapte. „Mai ales despre luarea şi darea de mită am auzit multe cazuri şi în cadrul şcolilor - profesori, elevi, pentru promovarea unor examene şi pentru permise de conducere, la medicină la fel am auzit şi am fost tristă să aud şi să aflu că se întâmplă aşa ceva în ţara nostră şi într-un număr aşa de mare. Face rău corupţia, ce crezi ? Da, da, ne trage în jos mult, ţara şi pe noi înşine”, ne-a spus Teodora Gâdea, elevă.
„E o idee foarte bine venită, atâta timp cât în ţara nostră una dintre problemele majore cu care se confruntă societatea este corupţia şi orice pas făcut în a-i educa pe copii să ia atitudine civică împotriva acestui lucru este foarte bine venit”, ne-a spus un diriginte.
În proiect participă 3 licee braşovene şi două covăsnene. În etapa următoare acestea vor stabili o echipă care trebuie să facă un proiect propriu de prevenire a corupţiei. Un singur liceu va fi desemnat câştigător urmând ca în faza finală care se va desfăşura în aprilie, la Predeal să aibă loc o competiţi