Slujba de inaugurare a pontificatului Papei Francisc a avut loc marţi în prezenţa a sute de mii de credincioşi, el asumându-şi responsabilitatea de a conduce întreaga populaţie catolică. În acest context, jurnaliştii de la BBC au trecut în revistă principalele responsabilităţi ale unui Papă.
După slujba de inaugurare, la care au participat şase monarhi, 31 de reprezentanţi ai statului, printre care şi Traian Băsescu, şi 132 de guverne, Papa Francisc va deveni conducătorul celui mai mic stat, principala reşedinţă ecleziastică a Bisericii Catolice.
Sarcinile celui de-al 226-lea succesor al Sfântului Scaun sunt variate, dar la ordinea zilei se află următoarele:
- o binecuvântare în fiecare duminică a turiştilor şi a pelerinilor, de la fereastra sa cu vedere spre Piaţa Sfântul Petru.
- o adunare săptămânală pentru 5.000 de pelerini, într-o modernă sală de audienţe iarna şi în aer liber în Piaţa Sfântul Petru pe timp de vară.
De asemenea, el oficiază slujbe în sărbătorile religioase majore din an, inclusiv de Crăciun şi de Paşti. Foştii Papi obişnuiau să ţină o liturghie în fiecare dimineaţă în capela lor privată, înainte de a se ocupa de corespondenţă.
Papa are câteva de călugăriţe care îl ajută cu treburile gospodăreşti, cum ar fi gătitul şi curăţenia, şi un majordom.
În timp ce fostul Papă a dus o viaţă retrasă la Vatican, Ioan Paul al II-lea a dus o viaţă mai sociabilă, invitându-şi frecvent oaspeţii să participe la slujba de dimineaţă şi să ia micul dejun alături de el.
O altă îndatorire a Papei este să se întâlnească cel puţin o dată la cinci ani cu cei peste 5.000 de episcopi din toată lumea, asta însemnând 1.000 de episcopi pe an sau 20 de episcopi pe săptămână. Episcopii sunt obligaţi să viziteze Roma şi să raporteze Papei starea diocezelor pe care le conduc. Papa Benedict