Charles Wratto este un student african la Cluj care, la cei 31 de ani, are o poveste de viaţă şocantă asemeni unui thriller: bătut şi drogat de rebelii din Liberia ca să ucidă şi obligat să-şi omoare cel mai bun prieten ca să rămână în viaţă.
„Războiul continuă în suflet“, spune Charles Wratto, un liberian a cărui viaţă pare desprinsă dintr-un film. Are 31 de ani, face un master la Cluj despre cum să gestionezi o criză sau un conflict, iar recent le-a povestit colegilor lor de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării o altă faţă a războaielor civile care au măcinat Africa, pe care europenii nu o ştiu.
Calm, serios, sigur pe el, cu microfonul în mâini, Charles Wratto, le-a mărturisit, emoţionat în anumite momente, cum a fost viaţa sa de copil-soldat, ce este un copil-soldat, cum a fost nevoit să-şi ucidă cel mai bun prieten şi cum nu îi poate uita expresia de pe chip, dar şi multe alte întâmplări care te fac să te întrebi până unde poate merge răutatea omului în vreme de război.
Cicatricile sunt adânci, deşi timpul le-a umbrit, dar sunt acolo, ascunse în suflet.
„Călătoria este departe“
Nyanthen, „The journey is far“, este numele african al lui Charles Wratto. Şi i se potriveşte. Până acum a avut o călătorie lungă, viaţa l-a purtat prin locuri unde puţini au tăria de a se ridica şi de a merge înainte.
Spune că a avut o copilărie foarte grea. La 10 ani, când un copil din România ştie deja ce sunt acelea litere şi nu îi sunt străine adunare aşi scăderea, Charles a pus prima dată mâna pe o armă.
Povesteşte că în satul natal nu aveau apă şi că rebelii ucideau tot. Vorbim de primul război civil din Liberia, adică de perioada 1989-1996.
„Rebelii mi-au bătut atât de rău familia încât tata abia şi-a putut mişca gâtul după două luni. Mi-am dorit atunci să mă fac soldat ca nimeni să nu se mai atingă de