Dacă în anul 2010 au fost înaintate doar 16 proiecte investiţionale, în acest an au fost depuse peste 100 de proiecte. Pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale, spitalele şi policlinicile din ţară pot beneficia de investiţii din partea Casei Naţionale pentru Asigurări în Medicină. Din 2010, de când a fost lansat un Fond de dezvoltare special, zeci de instituţii au procurat utilaje medicale performante şi au modernizat saloanele pentru pacienţi. În acest an, peste 80 de unităţi medicale s-au arătat interesate să obţină finanţare din partea statului. Detalii are Diana Răileanu.
În 2010, Casa Naţională pentru Asigurări în Medicină (CNAM) a creat aşa numitul Fond de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale. Sursele financiare sunt destinate spitalelor şi policlinicilor din ţară care vor să procure utilaj medical sau să repare saloanele destinate pacienţilor.
Spitalul raional din Orhei, bunăoară, prin intermediul CNAM, a izolat termic pereţii instituţiei. An de an, peste 16 mii de moldoveni din vecinătatea oraşului Orhei se adresează după ajutor la Spitalul raional. Pentru un tratament eficient, spune Elena Palanciuc, directoarea instituţiei, confortul şi căldura din saloane sunt cruciale:
x „Studiul despre calitatea serviciilor medicale prestate în spital ne-au arătat că pacienţii nu sunt satisfăcuţi, în primul rând, de condiţiile de aflare în staţionar. Nu au zis nimic de medicamente, nu au zis nimic despre alimentare, dar despre condiţiile de aflare au vorbit peste 60 la sută. Este vorba de sondajul despre satisfacţia pacienţilor faţă de serviciile medicale. Pacientul după o operaţie sau după o fractură, este foarte bine să stea mai puţini în salon.”
Administraţia CNAM observă în ultimul timp un interes sporit al managerilor instituţiilor medicale pentru îmbunătăţirea cali