Ce va insemna pentru piata de lactate scandalul aflatoxinei? Va fi afectata pe termen lung sau doar pe termen scurt? Ce rol joaca piata neagra in toata aceasta problema? Cat de tare bate gongul alertei in companii? DailyBusiness.ro a contactat cativa jucatori din piata pentru a raspunde la aceste intrebari.
Intrebat daca Olympus a facut, ca si Danone, o verificare proprie, suplimentara, a laptelui din fermele cu care colaboreaza in Romania, Ilias Pliatsikas, directorul general al companiei, a raspuns:
“Intotdeauna facem verificari suplimentare ale materiei prime pe care o folosim in toate produsele noastre. Mai precis, verificam zilnic tot laptele pe care il folosim si de trei ori pe saptamana fermele cu care colaboram. Avem laboratorul propriu in fabrica de la Halchiu si acolo testam intotdeauna materia prima care intra pe poarta fabricii”.
Asadar, potrivit oficialului Olympus, compania nu a luat masuri speciale de siguranta la izbucnirea scandalului. Spre deosebire de Danone, care anunta zilele trecute ca, dupa alerta nationala referitoare la aflatoxina, compania a implementat mai multe masuri suplimentare si voluntare de auto-control fata de obligatiile legale de monitorizare si control si planul aferent validat de autoritati, inclusiv achizitia unui echipament propriu de testare a continutului de aflatoxina.
Albalact a luat masuri suplimentare de control si verificare a laptelui materie prima procesat, inca de la prima atentionare de contaminare cu aflatoxina a laptelui din Serbia, din luna februarie, potrivit Ralucai Balota, manager de comunicare in cadrul companiei.
“Am mentionat 'masuri suplimentare', intrucat sistemul de verificare si control pentru reziduuri de aflatoxina M1 in laptele materie prima este instituit si functioneaza de ani de zile in unitatea noastra de procesare, conform normelor d