O fetiţă în vârstă de 2 ani, din comuna Şcheia, fără certificat de naştere, a fost dată spre îngrijire unui asistent maternal profesionist. Serviciul de evaluare a situaţiei de risc şi intervenţie în regim de urgenţă, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, a primit o sesizare din partea Poliţiei Şcheia, cu privire la o minoră de doar 2 anişori, care a rămas, după ce părinţii au plecat în străinătate, în grija unei familii care nu are grad de rudenie cu copilul. Directorul executiv al Protecţiei Copilului Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că situaţia s-a complicat în momentul în care tatăl biologic al fetiţei s-a întors din străinătate şi a dorit să-şi ia fiica de la familia la care aceasta locuia. „Aceştia nu au dorit să încredinţeze copilul tatălui. Menţionăm faptul că la acea dată tatăl nu deţinea act de identitate, iar minorei nu i s-a întocmit certificat de naştere. Singurul document al acesteia este certificatul constatator al naşterii, aceasta având loc în străinătate. Deoarece tatăl biologic nu poate dovedi paternitatea minorei, iar mama se află în străinătate, fetiţa a fost preluată în regim de urgenţă şi beneficiază de măsură de protecţie la un asistent maternal profesionist”, a explicat Margareta Isăilă.
Copii monitorizaţi de autorităţile locale şi Protecţia Copilului
În perioada 1-18 martie, la Serviciul de evaluare a situaţiei de risc şi intervenţie în regim de urgenţă Suceava au fost înregistrate 27 de sesizări. În fiecare caz au fost efectuate vizite la domiciliul familiilor care au cerut sprijinul asistenţilor sociali din cadrul Protecţiei Copilului şi s-a luat legătura cu autorităţile locale.
Şefa Protecţiei Copilului Suceava a mai completat că în afară de cazul fetiţei din Şcheia, care a ajuns în grija unui asistent maternal profesionist, „în celelalte cazuri, c