Unul din trei români suferă de o formă de tulburare depresivă şi doar o parte din ei se tratează. Cazurile de depresie s-au înmulţit din cauza problemelor financiare şi pierderii locurilor de muncă şi mulţi dintre suferinzi nu conştientizează gravitatea simptomelor.
Contextul social nefavorabil este cel mai important factor care poate declanşa o depresie în cazul persoanelor cu un psihic sensibil. Aşa se explică de ce, în prezent, se estimează că unul din trei români suferă de tulburări depresive, deşi nu există statistici exacte în acest domeniu.
Din păcate, nu toţi depresivii îşi conştientizează importanţa simptomelor şi nu recunosc manifestările depresiei. De aceea, nu beneficiază nici de un diagnostic corect, nici de tratamentul adecvat. Un alt motiv pentru care depresia este slab diagnosticată la noi în ţară este numărul mic de medici psihiatri: doar cinci la 100.000 de locuitori. Dintre aceştia, majoritatea profesează în oraşele mari, iar unele oraşe mici şi sate nu au niciun specialist în psihiatrie.
Starea de oboseală persistentă, semn de depresie
„Starea de oboseală şi de somnolenţă, care ar putea fi greşit atribuite programului prelungit de lucru şi stresului, pot fi, de fapt, simptome ale debutului unei tulburări depresive“, atrage atenţia Alexandru Paziuc, medic primar psihiatru în cadrul Spitalului de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc.
Diagnosticul de depresie este şi mai sigur dacă, pe lângă acestea, se adaugă şi o stare permanentă de disconfort psihic, reducerea randamentului profesional, tulburări de atenţie şi de concentrare şi scăderea interesului faţă de activităţi care altă dată erau considerate plăcute.
La medic, de la primele manifestări
În foarte puţine cazuri persoanele cu astfel de probleme ajung la psiholog în fazele incipiente ale tulburării depresive, de fapt, cele mai multe persoane nu ajung