Cea mai mare parte a specialiştilor din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară nu-şi vor pierde locul de muncă. Sindicaliştii de la SANITAS, împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au găsit câteva soluţii pentru ca angajaţii direcţiilor, ameninţaţi să-şi piardă locul de muncă, să rămână în sistem.
Potrivit liderului SANITAS Cluj, Ştefan Roman, o parte din activităţile Direcţiilor de Sănătate vor fi transferate Consiliilor Judeţene. În urma transferării acestor activităţi, persoanele care îşi desfăşoară activitatea în diferite secţii îşi vor transfera practic locul de muncă la Consiliul Judeţean. Salariul va fi plătit de Ministerul Sănătăţii şi nu de administraţia judeţeană. „Prin urmare, omul va fi transferat cu tot cu cheltuiala salarială”, a precizat Ştefan Roman.
O altă variantă de „salvare” a angajaţilor din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică ar fi absorbţia lor la nivel de regiune. „E vorba de personalul calificat medico-sanitar şi cu activitatea specifică DSP-urilor. E vorba de cei de la departamentul de igiena radiaţiilor, de exemplu. Aceştia vor fi absorbiţi la nivelul DSP, care rămâne capitala de regiune”, a adăugat Ştefan Roman.
În urma aplicării acestor două măsuri vor rămâne o parte dintre angajaţi. Aceştia vor fi angajaţi pe posturile care se vor debloca în spitale, sau în diferite cabinete medicale. „Această variantă este problematică. Trebuie să creăm posturi personalului calificat din DSP-uri. Posturile de infecţii nozocomiale sunt cam ocupate, în spitale. Deci, trebuie create posturi noi pentru ei. Nu ştim cum va implementa Ministerul Sănătăţii acest lucru”, a mai declarat Ştefan Roman.
Ultima variantă luată în calcul de către sindicaliştii şi de către oficialii de la Bucureşti ar fi disponibilizarea personalului cu plăţi compensatorii.
Dacă zilele trecute ministrul Eugen Nicolăescu a precizat că