Protest al disperării la fosta cantină a minerilor din zona Rovinari, acolo unde ieri dimineaţă zeci de bucătari au intrat în greva foamei. Ineditul situaţiei îl dă tocmai faptul că cei care ar fi trebuit să gătească pentru ortaci au decis să intre în refuz de hrană, după ce au aflat că vor rămâne şomeri. Decizia de înlocuire a mesei calde cu tichete i-a lăsat pe aceştia fără obiectul muncii şi, implicit, fără o slujbă. Peste 80 de persoane vor intra în şomaj.
Negocierile purtate de administraţia Complexului Energetic Oltenia cu sindicatele minerilor pe marginea înlocuirii mesei calde cu tichete i-a lăsat fără „papa” chiar pe cei care pregăteau hrana caldă a ortacilor. Bucătarii de la Cazare Cantine SA Rovinari nu mai au pentru cine să gătească şi, ca urmare, puşi în postura de a se vedea şomeri, ieri dimineaţă au decis să înceapă un protest menit să atragă atenţia asupra problemelor pe care le au. Cu hârtii pe care scriseseră „greva foamei”, aceştia au anunţat conducerea că nu mai lucrează, asta în condiţiile în care oricum nu mai era nimeni care să le consume mâncărurile preparate de ei.
„Mulţi oameni au fost nevoiţi să facă greva foamei ca să aibă ce mânca, să li se dea mâncare. Noi facem greva foamei ca să avem ce lucra. Dorim să putem să facem masa pentru mineri, să nu vină alte firme, că altfel noi rămânem fără locuri de muncă. Acesta e un drept pe care minerii l-au câştigat în 1977, pe vremea lui Ceauşescu, şi nu înţelegem cum de au putut acum să renunţe aşa uşor la el. Intrăm în greva foamei cu ultimele puteri pentru a ni se rezolva problema”, spune Paraschiva Rădulescu, una dintre angajatele pentru care viitorul nu sună deloc bine.
„Implicaţiile” lui Ruşeţ
Protestatarii au găsit ieri şi un vinovat pentru situaţia în care au ajuns, acesta fiind indicat în persoana fostului senator Ion Ruşeţ. Liderul bucătarilor, Gabriel Popescu, susţi