Scriitorul Mircea Cărtărescu a vorbit, miercuri, într-un interviu acordat AFP, despre "momentele dramatice" pe care le-a trăit în ultimele luni, în timpul a ceea ce numeşte el "războiul culturii" care se poartă în România, acesta fiind unul dintre argumentele neparticipării sale la Salon du Livre.
"Absenţa mea de la Salonul Cărţii din Paris este în primul rând un protest. Într-o Românie care se degradează pe zi ce trece (...), cultura trăieşte şi ea momente dramatice", spune scriitorul român considerat nu o dată drept un potenţial câştigător al premiului Nobel pentru literatură.
Cărtărescu face referire la modul în care actualul preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, numit în funcţie în septembrie 2012 - după ce fostul preşedinte Horia Roman Patapievici a ales să demisioneze -, conduce instituţia, spunând despre acesta că a schimbat misiunea ICR, care, în prezent, are ca rol "păstrarea identităţii naţionale", în condiţiile în care, până când a preluat conducerea, institutul se ocupa de promovarea vocilor artistice independente.
"La ICR a venit o conducere care ne întoarce cu patru decenii în urmă, la epoca protocronismului populist al culturnicilor lui Ceauşescu. Sunt oameni (...) care proferează injurii, pe site-ul ICR, la adresa celor mai importanţi artişti români, care au pornit un război împotriva intelectualilor români cei mai cunoscuţi", afirmă Cărtărescu.
Acesta neagă totodată afirmaţiile făcute de Andrei Marga, în octombrie 2012, la un post de televiziune românesc. Preşedintele ICR a spus atunci despre scriitor că ar fi fost unul dintre "privilegiaţii" fostei conduceri a ICR din punct de vedere al numărului de volume traduse şi publicate în străinătate, adăugând că listele autorilor propuşi editurilor din afară au fost întocmite pe criterii "pur subiective".
"S-a spus că statul român a cheltuit cu dep