O eventuală separare a intrării României şi Bulgariei în Schengen ar presupune reevaluări tehnice şi alte analize ce ar dura un an de zile. Estimarea este făcută la RFI de către fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban. El spune că toţi cei implicaţi în sistemul judiciar trebuie să-şi îmbunătăţească activitatea şi că din punct de vedere politic, Parlamentul este privit ca fiind actorul numărul unu.
Leonard Orban spune că e greu de estimat când va adera România la Spaţiul Schengen: “În momentul de faţă nu pot să vă dau nici un fel de orizont în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen. Sigur, speranţa e că lucrurile vor fi favorabile şi că raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare de la sfârşitul acestui an va fi pozitiv, ceea ce ar putea permite o aderare la Schengen în prima treaptă în martie 2014, dar sunt foarte multe necunoscute. Pot interveni probleme la noi, dar pot interveni probleme în Bulgaria”.
Fostul ministru al Afacerilor Europene precizează că România şi Bulgaria nu pot fi separate în drumul spre Schengen: “Trebuie să recunoaştem foarte clar: separarea celor două state nu prea e posibilă, nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere tehnic. Sunt o serie întreagă de argumente care cântăresc, inclusiv evaluarea tehnică s-a făcut cu cele două ţări, ca şi cum ar intra împreună şi nu separat. O separare a intrării celor două ţări ar însemna o reevaluare tehnică pe fiecare din aceste două ţări, iar acea evaluare tehnică ar dura cam minim şase luni de zile. Şi după aceea ar însemna iar rezoluţii ale Parlamentului European, fel de fel de analize făcute la nivelul Consiliului, deci numai procesul ăsta de separare din punct de vedere tehnic ar dura un an de zile, probabil. După aceea, sigur, sunt nişte sume implicate suplimentare, nu sunt foarte mari, pentru a securiza graniţa româno-bulgară. Din punct de