11 dintre persoanele aduse ieri din mai multe judeţe ale ţării la Sibiu pentru audieri, învinuiţi într-un dosar de înşelăciune informatică, au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.
Aceştia urmează ca în curusl zilei de astăzi să fie prezentaţi Tribunalului Sibiu cu propunere de arestare preventivă.
30 de percheziţii au avut loc marţi dimineaţă, în judeţele Prahova, Dâmboviţa, Ploieşti şi Ilfov, fiind reţinute 64 de persoane acuzate că făceau parte dintr-o grupare infracţională specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice şi a infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Cinci dintre eprsoanele învinuite erau în penitenciar şi erau liderii grupării. Aceştia au făcut toate înşelăciunile folosind telefoane de tip smartphone.
Din investigaţiile efectuate în cauză a reieşit faptul că faptele prin care au fost prejudiciate părţile vătămate, bănci (Transilvania, Garanti, BCR, Raiffasen, Carpatica, Smith&Smith, Sharif Jabri) şi Poşta Română prin sistemul de transfer mandat on line au fost săvârşite de către un grup infracţional constituit la începutul anului 2011 de către numitul Mihai Petru Dan (încarcerat), din Sibiu, împreună cu alţi patru bărbaţi, doi dintre ei foşti deţinuţi.
Pentru Mihai Dan şi-a asumat rolul de a efectua apelurile telefonice către agenţii MoneyGram şi WesternUnion sub o identitate falsă şi inducerea lor în eroare pentru a-i determina să introducă date nereale în aplicaţiile de transfer menţionat, prin care în realitarte se efectuau transferuri de bani către persoanele indicate de către acesta.
Alţi invinuiţi aveau rolul de a căuta şi recruta persoane dispuse să scoată banii din transferurile MoneyGram şi WesternUnion. Aceştia, după ce identificau “săgeţile” şi le luau datele de identitate, le comunicau în penitenciar liderului grupării pentru