Clujul vrea să câștige titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 cu muzee închise ori aflate într-o avansată stare de degradare. Concurenții orașului de pe Someș excelează însă la acest capitol. De altfel, Muzeul Național Brukental a fost una dintre pietrele de temelie ale candidaturii Sibiului și ulterior câștigării acestui titlu în 2007.
În cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană primează strategia de dezvoltare culturală a orașului, iar Clujul pornește din start cu un handicap la capitolul muzee.
Muzeul de Artă se află într-o avansată stare de degradare, iar reabilitarea este imposibilă din cauza cererilor de revendicare. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei e însă închis din 2009 din cauza proiectului de reabilitare împotmolit în contestații și din lipsa fondurilor. Cel mai probabil acesta se va redeschide abia în 2014. Muzeul de Speologie din Cluj-Napoca, singurul de acest gen din Transilvania, e închis din 2010 din cauza situației juridice a clădirii. Muzeul de Farmacie riscă să rămână fără sediu din moment în moment din cauza retrocedării către moștenitorii foștilor proprietari.
Concurenții Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană acordă, însă, o importanță sporită muzeelor bazându-și candidatura pe acestea.
“Orice muzeu este foarte important pentru orice oraș, dar mai ales pentru Alba-Iulia și pentru un oraș care își propune să candideze la Capitală Culturală Europeană. Muzeul Unirii este un punct forte în acest proiect. Ultimul nostru proiect este Garda Romană de la Apulum. Am refăcut practic o parte din garda romană care face spectacol. Mai avem apoi evenimente ca Noaptea Muzeelor, unde am reușit să avem 6.000 de vizitatori”, a declarat Liviu Zgârcitu, șef secție Relații Publice Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia.
Sibiul, Capitală Culturală Europeană în 2007, nu ar fi reușit să obțină ace